dimarts, 30 de novembre del 2010

Els hàbits sostenibles: Reduir, Re-utilitzar i Reciclar

Com ja sabeu, hui en dia els hàbits sostenibles els portem molt malament. No som conscients de la importància que té reduir, re-utilitzar i reciclar. I això no pot ser. Per això, estic treballant el projecte d’hàbits sostenibles amb els vostres fills, per a que aprenguen des de ben xicotets a reduir, reutilitzar i reciclar, cosa que s’està perdent, desgraciadament. Però, com  us dic sempre, també és faena vostra, tot el que aprenguen ací, al col·legi, en casa han de que portar-lo a la pràctica i seguir amb el procés d’aprenentatge, perquè sinó, no farem res. Ja sabeu que l’educació dels vostres fills depén de vosaltres i de les mestres, en conjunt.

Què és reduir?
Reduir és gastar el menys possible les coses que utilitzem (el paper higiènic, les tovalloletes, el sabó, l’aigua,…etc.). I això, a més de explicar-lo verbalment als xiquets i aconseguir que entenguen bé la importància que té, ho faig mitjançant activitats i jocs educatius per tal de fomentar l’hàbit de reduir:

-Contes, pel·lícules, teatres, el pany de paret de classe on posem estreles als xiquets que gasten poqueta aigua al rentar-se les mans o agafen el paper higiènic necessari,…etc.

Són recursos molt bons que estan donant el seu resultat.

Què és re-utilitzar?

 

Re-utilitzar és aprofitar els objectes que estan en desús per a utilitzar-los. I d’aquesta manera poder augmentar la creativitat i la imaginació dels xiquets, tan necessària que és.

Per a fomentar l’hàbit de re-utilitzar fem, majoritàriament:

-Manualitats: rotllos de cartó de paper higiènic o de cuina (papallones, telescopis, ulleres de llarga vista, pals de pluja…), plats de plàstic (màscares, caretes, antifaços, capells,…), botelles de plàstic ( joc dels birles, serps, maraques,…), caixes de sabates o qualsevol caixa de diferent grandària (cotxes, camions, trens, vaixells,…), els taps de les botelles per a fer ulls o rodes,…etc.

També en cada estació de l’any eixim al pati a recollir fulles per a fer qualsevol manualitat, pedres, caragols, branques,…

Com vegeu, es poden fer moltíssimes coses amb els objectes en desús. I als vostres fills els agrada més fer totes aquestes manualitats que jugar amb els joguets d’ara. Supose que vos haureu donat compte.

Què és reciclar?


Reciclar és agrupar els objectes o coses en desús fetes de diferents materials per colors.

En classe hem confeccionat tres contenidors (el contenidor de vidre no l’estem treballant perquè no utilitzem elements de vidre, ja que és perillós) amb caixes de cartó.

-Contenidor groc (envasos de plàstic, de metall i tipus brik): llaunes, briks, iogurts, sucs, bosses, plats, gots, paper d’alumini, llandes de conserves,…

-Contenidor taronja (deixalles de menjar): deixalles orgàniques, tovallons usades, retalls, suros, paper engreixat o plastificat,…

-Contenidor blau (paper i cartó): papers, revistes, caixes de cartó, embolcalls, diaris, oueres…

Algunes de les activitats que fem per a fomentar l’hàbit de reciclatge són les següents:

-Confeccionar els contenidors, classificar els elements en els diferents contenidors segons el material (dibuixos i elements reals), crear un hàbit on tots els dies han de deixar les deixalles de l'esmorzada en el contenidor corresponent, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada