dijous, 4 de novembre del 2010

L'obesitat

Pares i mares, crec convenient parlar-vos una mica de l'obesitat infantil, ja que és un problema molt comú en l'actualitat i hi ha que prendre mesures per a evitar-ho. A més, els més afectats són els xiquets d'infantil, és a dir, els vostres fills.

L'obesitat infantil té repercussions en la salut actual del xiquets/es que en patixen, com ara sobrecàrregues de l'aparell locomotor, respiratori,...etc. A més, la presència d'obesitat en la infància, és un potent predictor de la seua persistència en l'etapa adulta, en que augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars, metabòliques, grastrointestinals, musculoesquelètiques, etc. Finalment s'ha de destacar els problemes de desenvolupament personal i d'adaptació social que ocasiona l'obesitat en els xiquets/es.

Per calcular el pes ideal del seua fill, el més fiable és el IMC (índex de massa corporal), que té en compte el pes i l'alçada. Per calcular-lo s'ha de dividir el que pesa el xiquet en quilos per la seua alçada en metres al quadrat. IMC: Pes/alçada x alçada.

-Quan supera el 10% del pes ideal, segons l'edat, la talla i el sexe, es considera sobrecàrrega. En canvi quan es supera el 20% ja parlaríem d'obesitat.

Per tant, per a prevenir l'obesitat és important:

-Parlar amb el metge per tal de millorar els hàbits alimentaris.
-Modificar l'estil de vida familiar i dels xiquets.
-Beure aigua a tots els àpats.
-Reduir la ingesta de sucs preparats.
-Menjar força fruita i verdures.
-Preparar menjars casolans més saludables, equilibrats i variats (dieta mediterrània).
-Introduir a la dieta aliments rics en fibra (verdures i fruita), carn, peix, llegums, lactis, formatge, oli d'oliva.
-Evitar fregits.
-Disminuir els greixos, la sal i el sucre. Evitem donar premis als nostres fills com
caramels o dolços.
-Promoure l'activitat física i evitar el sedentarisme. Caminar més.
-Restringir les hores de televisió i de jocs d'ordinador.
-Implantar horaris per menjar.

Ja fa temps que l'estil de vida de les famílies i els xiquets ha variat degut a diferents factors que fan que augmente l'obesitat i la sobrecàrrega infantil. Alguns d'aquests aspectes són:

-L'activitat física infantil s'ha reduït i ha augmentat el sedentarisme al substituir l'exercici per la televisió o els jocs d'ordinador.

-La manera d'alimentar-se ha variat radicalment. Menjars més hipercalòrics, menys equilibrades, poc sans, presència de molt menjar precuinat, massa sal, massa pastissos industrials i massa begudes ensucrades.

Està en mans de les famílies que es redueix la sobrecàrrega i l'obesitat infantil


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada